Leren en werken aan kwaliteit

Corona

In 2021 zijn veel dingen anders gegaan dan gedacht, ook binnen de thuiszorg. In de eerste coronaperiode is er met een externe projectleider gesproken over het afschalen van zorg, wanneer er echt geen andere mogelijkheden waren. Dit is helaas nodig geweest. Voor een groot deel heeft het thuiszorgteam gewoon de zorg door kunnen laten gaan zoals de cliënten gewend zijn, maar er is ongeveer 10% afgeschaald. Een aantal cliënten heeft de zorg zelf afgezegd uit angst voor besmetting. Er is ook meer gebruikgemaakt van beeldbel- en belmomenten. In 2022 is de zorg weer op het oude niveau. Door de coronamaatregelen doen de cliënten op sociaal vlak meer een beroep op de thuiszorg teams.

Methodisch werken

Kwaliteit 

De teams werken met het Garantieplan Kwaliteit, het kwaliteitssysteem van BrabantZorg. In hun actieplan staan concrete stappen die ondernomen moeten worden om de gestelde doelen te bereiken. Daarnaast wordt het plan ook besproken tijdens overlegmomenten en vervolgens worden nieuwe (aanvullende) acties uitgezet. Hierdoor worden de kwaliteitsverbeteringen ook geborgd. Dit blijft een aandachtspunt bij verschillende teams en dit is in 2021 dan ook gecontinueerd.

Naar aanleiding van de corona periode is de samenwerking met de kwaliteitsverpleegkundige intensiever geworden. Kwaliteitsverpleegkundigen hebben de thuiszorg voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen. Echter door de verschillen in aandachtsgebieden tussen intramuraal en thuiszorg blijft het lastig om met elkaar op alle vlakken samen te werken. We blijven kritisch kijken naar waar onze samenwerking winst op kan leveren, zeker in het kader van zorgcontinuïteit.

Sinds de invoering van ‘Samen werken we zo’, zijn de teams verder ontwikkeld qua zelforganisatie. Ook zijn er aandachtsvelders aangewezen voor verschillende aandachtsgebieden zoals planning, rooster, BIG, medicatieveiligheid en zorgtechnologie. In 2021 willen we aandacht besteden aan het inrichten van de routeplanning. Het doel is zo efficiënt mogelijk om te gaan met reistijd om zoveel mogelijk cliënten te kunnen bezoeken, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg of overbelasting geeft bij de medewerkers.
Binnen ‘Samen Werken We Zo’ is het een uitdaging voor de teams om de juiste balans te vinden in de planning wat betreft werk, privé én de wensen van onze cliënten. Hier hebben de teams samen met de teammanager in 2021 aandacht aan besteed en dit zal ook worden opgenomen in de plannen voor 2022.

In 2021 zijn we kritischer gaan kijken naar de eigen regie van de cliënt. Voordat wij ondersteuning bieden, kijken we eerst wat iemand zelf of met behulp van familie kan, ook wordt gekeken wat zorgtechnologie kan betekenen. Het eerder gestarte specialistisch thuiszorgteam richt zich op moeilijk verstaanbaar en onbegrepen gedrag bij cliënten. Met een team bestaande uit deskundige professionals kunnen we de kwaliteit van zorg voor deze specifieke groep cliënten enorm verbeteren. In 2021 heeft het gespecialiseerde team deskundigheidsbevordering gekregen aan de hand van een scholing.

Scholing en opleiding 

De thuiszorgteams bieden een gezond leerklimaat voor leerlingen en stagiaires, er is een veilige cultuur. Wij vinden het leuk om te zien dat veel leerlingen na de opleiding bij onze teams terugkomen en deel worden van ons team.

Binnen de thuiszorgteams zijn meerdere helpenden werkzaam. Afgelopen jaar zijn een aantal van hen geschoold tot helpende+. Omdat de helpende+ veelal alleen aan het werk is, wordt gekeken naar de meest passende wijze om hen te coachen. Het aankomende jaar zal er gekeken worden hoe de wijkverpleegkundige de helpende+ zo optimaal mogelijk kunnen begeleiden.

Rapporteren

Binnen BrabantZorg hanteren we de SOAP- (subjectief/ objectief/ analyse/ plan) methode bij het rapporteren. Geconcludeerd is dat teams nog lerende zijn hoe te werken met deze methodiek. In 2021 is er meer eenduidigheid in het hanteren van deze methodiek gekomen en zijn medewerkers hierin geschoold. In 2022 zal hier verder aandacht aan besteed worden.

Thuiszorg in de regio Bommelerwaard

Vanuit financiële en personele overwegingen is BrabantZorg met ingang van 1 januari 2021 gestopt met het leveren van thuiszorg en huishoudelijke thuiszorg in de Bommelerwaard. Cliënten en medewerkers van de thuiszorg zijn overgegaan naar Santé Partners. Bij de huishoudelijke thuiszorg zijn cliënten en medewerkers naar T-zorg overgegaan.

Samenwerken 

De beoogde samenwerking met de andere vakgroepen is in de nachtzorg van start gegaan. In de andere thuiszorgteams heeft dit helaas i.v.m. coronamaatregelen niet zijn vorm gekregen die vooraf beoogd was. De wijkverpleegkundige richt zich nu met name op de extramurale vakgroepen in de wijk. Zij zetten zich in binnen de sociale wijkteams en zijn een partner binnen de wijk.

Samen Werken We Zo

In 2021 zijn we binnen BrabantZorg gestart met een nieuwe manier van werken; “Samen Werken We Zo”. Het doel hiervan is om meer eenduidigheid en duidelijkheid te geven aan zowel de cliënt als de medewerker. Dit doen we door teams te vormen van minimaal acht en maximaal twaalf personen, die samenwerken in één team waarbij zij één rooster hebben en het vertrouwd gezicht zijn voor de cliënt. Er wordt gewerkt met ‘Puur Wijkzorg’, het zorgdossier waarin ook de cliënt en familie kan werken. Het uitwisselen van gegevens en informatie gaat dus makkelijker, maar ook kunnen we nóg gemakkelijker met de cliënt en diens familie samenwerken. We kijken daarmee verder dan de cliënt en gaan van ontzorgen naar het ondersteunen van cliënten. Dit vraagt in 2021 veel van onze medewerkers, maar zal uiteindelijk ons werk leuker, beter en gemakkelijker maken. Het implementeren van deze andere manier van werken is nog niet helemaal afgerond in 2021 en wordt meegenomen in de plannen voor 2022.

Wet Zorg en Dwang

In 2020 is in de verpleeghuizen veel aandacht besteed aan het implementeren van de Wet Zorg en Dwang, echter dient de uitrol in de thuiszorg nog plaats te vinden. In 2021 hebben meerdere collega's een cursus gevolgd over wat de Wet Zorg en Dwang voor de thuiszorg inhoudt en waar de uitdagingen liggen.

Zorgtechnologie

Inzet van zorgtechnologie heeft een grote meerwaarde voor zowel de cliënt als de medewerker. De teams hebben sinds 2020 regelmatig contact gehad met de Consulent Zorgtechnologie over de inzet van beeldbellen, inzet Compaan, Medimo, Freestyle libre en Ortomate.