Het Zonnelied
Het Zonnelied is een huis waar omgeving en ondersteuning zich richten op dat wat u nog wel kunt, ondanks eventuele lichamelijke en/of geestelijke beperking. Mensen verhuizen naar Het Zonnelied als zelfstandig wonen thuis niet langer mogelijk is, of verblijven er om kortdurend te revalideren. De opening van de nieuwbouw in 2011, was tegelijk de start van een nieuwe visie op zorg. Een visie waarbij we niet langer een zorginstelling zijn, maar een omgeving waar kwetsbare mensen wonen. Sterk in verbinding met de omgeving.
Versgebakken appeltaart
Bewoners wonen in een ‘straat’ met eigen voordeur. Dementerende bewoners leven in kleine groepen, met een eigen kamer en een gedeelde huiskamer. Maas- en Waalstraat zijn ingericht op kleinschalig wonen. De bewoners doen zoveel mogelijk zelf. Familieleden en vrienden spelen daarbij een belangrijke rol. Even samen koffie drinken, de was opruimen of de tuin in. Regelmatig ruiken de ‘straten’ naar versgebakken appeltaart of pruttelend draadjesvlees. ‘Buiten’, in de kooi, zit het knuffelkonijn en klinkt er rustgevende muziek.
Locatiefilm Het Zonnelied
Kortdurend verblijf
Het Zonnelied biedt ook ruimte voor revalidatie en tijdelijke zorg. Hier kunnen mensen na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname onder deskundige begeleiding werken aan een terugkeer naar de eigen woonomgeving. We bieden ook dagbehandeling aan mensen die nog thuis wonen. In Het Zonnelied is bovendien BrabantZorg Fit te vinden, onderdeel van fysiotherapeutische behandeling door een professioneel behandel- en begeleidingsteam.
Kijken naar wat er wél kan
Wij kijken vooral naar wat er wél mogelijk is en richten ons minder op de beperkingen. Medewerkers vinden oprechte aandacht belangrijk, evenals het goed luisteren naar mensen die hier wonen of tijdelijk verblijven. Dat zie je terug in de zorg: deze is afgestemd op de behoefte. Bewoners geven aan op welk tijdstip zij de maaltijd willen gebruiken of op willen staan. Zo kan iedereen zijn of haar vertrouwde levensritme zoveel mogelijk voortzetten. Wij stimuleren de betrokkenheid van familie en vrijwilligers. Bijvoorbeeld door gezamenlijke uitjes te organiseren, zoals wandelen door Ammerzoden, een dierentuinbezoek of een boottocht.
Samenleving naar binnen
Het Zonnelied ligt op loopafstand van winkels en kerk. In een bloeiend verenigingsleven helpen tientallen vrijwilligers mee bij het organiseren van bijvoorbeeld filmvoorstellingen en allerlei andere activiteiten. Er is een gespreksgroep, een mannengroep en een puzzel-, brei- en zangclub. Ook hiervoor vinden dorpelingen de laatste jaren de weg naar Het Zonnelied. Zo halen we de samenleving naar binnen.
Volop ontmoeting
Restaurant De Terp biedt een prima kaart, voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Het is een uitstekende plek voor een gezellige ontmoeting met een kop koffie. Het bruin café is de plek waar mensen die in Het Zonnelied wonen hun eigen feestje kunnen vieren. In de Koffiehoek zijn er elke maandag ontmoetingen met bewoners uit het dorp.
Nooit ver weg
Ons behandel- en kenniscentrum is heel actief. Daarbij kunnen we alle eerstelijnsvoorzieningen leveren aan mensen die in Het Zonnelied of de Bommelerwaard wonen. Er is ook een Thuiszorgteam. Het Zonnelied is een levendig huis, waar mensen met eigen regie of soms liever juist in beschutting wonen en waarbij zorg nooit ver weg is.