Leren en werken aan kwaliteit
Een zinvolle dag
Huiskamers
In 2021 is er, in tegenstelling tot wat werd verwacht, geen grote uitbreiding gekomen van het aantal cliënten met een indicatie met behandeling (zogenaamde verpleeghuiscliënten). Dit is beperkt door het aantal Specialisten Ouderengeneeskunde dat beschikbaar is. De zorgteams zijn gekoppeld aan één afdeling. Cliënten zien op deze manier vaker dezelfde gezichten. Tevens worden de welzijnsmedewerkers ook gekoppeld aan een team, waardoor nog kortere lijntjes ontstaan en meer aandacht is voor het welzijn van de cliënten. In 2021 wordt bekeken hoe we, bijvoorbeeld met een vervolg op de scholing Belevingsgerichte zorg en een positieve aanspreekcultuur, deze ontwikkelingen kunnen verbeteren om aan het vervullen van individuele cliënt wensen te voldoen.
Jezelf zijn
In Sint Antonius is iedereen welkom om er te wonen en werken, ongeacht seksuele geaardheid, afkomst en religie. De focus op ‘jezelf zijn’ is vanwege de uitbraak van het coronavirus in 2020 niet voortgezet zoals gepland. Het thema is daarmee minder bespreekbaar gemaakt dan gehoopt. Sint Antonius zet zich dit jaar weer in voor de Roze Loper. Dit keurmerk laat zien dat Sint Antonius zich bezighoudt met kernwaarden als tolerantie, respect, inclusie en openheid. Doelstelling voor 2021 en volgende jaren is om deze certificering te verkrijgen en te behouden. Hiervoor zal het thema, en bijbehorende activiteiten, blijvend onder de aandacht worden gebracht.
Eten & drinken
Gezamenlijk eten
De Gasterij staat bekend om zijn gastvrijheid en aandacht voor gezamenlijk eten, dit wordt in verband met de corona maatregelen anders vormgegeven. Je moet immers rekening houden met de beperkingen van ‘gezamenlijk’ eten zoals 1,5 meter afstand en een maximaal aantal personen in De Gasterij. We blijven daarin de richtlijnen van het RIVM volgen, wanneer daarin wijzigingen komen volgen wij deze.
Er wordt speciale aandacht besteed aan verjaardagen en in de avond extra gekeken naar de individuele behoeften.
Nieuw intakegesprek
Ten aanzien van eten en drinken worden bij alle cliënten de individuele wensen besproken en vastgelegd in het dossier van de cliënten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aanbieden van de maaltijd, bijzonderheden of eventuele gewenste hulp. In 2021 is een nieuw intakegesprek geïntroduceerd, waardoor beter is stilgestaan bij de wensen en behoeften van cliënten rondom eten en drinken. Dit geldt voor zowel cliënten met als cliënten zonder behandeling.
Methodisch werken
Belevingsgericht werken
Om 'Elke dag zo fijn mogelijk' te realiseren voor iedere cliënt, wordt alle medewerkers de scholing belevingsgerichte zorg aangeboden: zorgmedewerkers, gastvrouwen en het team Welzijn. In verband met het aantal medewerkers en vrijwilligers zijn er meerdere groepen gemaakt. In 2020 stonden nog twee groepen gepland voor deze scholing, deze zijn hervat. Er vindt ‘Coaching on the job’ plaats door de Consulent Belevingsgerichte zorg. Dit heeft ertoe geleid dat zorgmedewerkers anders zijn gaan kijken naar de gedragsproblematiek van cliënten. Ze kijken onder andere meer naar de achtergrond van gedragsproblematiek. Stapje voor stapje groeien de medewerkers in dit leerproces.
Daarnaast biedt de inzet van een Gespecialiseerde Verzorgende Psychogeriatrie hier een mooie aanvulling op. In 2021 zal er een medewerker de scholing volgen voor ‘Gespecialiseerde Verzorgende Psychogeriatrie’. Door middel van deze ondersteuning is het mogelijk om deskundigheid over te dragen.
Niet alleen de Consulent Belevingsgerichte zorg en Gespecialiseerde Verzorgende psychogeriatrie hebben een rol in het belevingsgericht werken. Ook de behandelaars worden hierbij nauw betrokken. De psycholoog, verpleegkundige en de kwaliteitsverpleegkundige vragen wij om ‘coaching on the job’ toe te passen. De verpleegkundigen hebben onder andere meegelopen met de verzorgenden ‘aan het bed’ van de cliënt. Verder zijn omgang overleggen, artsen- en gedrag visites door bijvoorbeeld de psycholoog op een coachende manier ingestoken en uitgevoerd. Op deze manier werd ook duidelijk voor de medewerkers waarom deze gesprekken gevoerd werden.
In 2022 willen we dit borgen en hierin verder groeien. Groeien kunnen we door continu bewust te blijven hoe men kijkt naar de cliënt, waarbij we sturing krijgen vanuit de desbetreffende expertisegebieden. Daarnaast willen we meer focus leggen op het borgen van ‘ik vraag het u’ en ‘ik ken u echt’, twee belangrijke richtingwijzers van BrabantZorg. We gaan ons dus nog meer richten op de individuele cliënt met zijn/haar eigen wensen en behoeften. De nieuwe systemen bieden hierin ondersteuning, deze zorgen namelijk voor meer bewustwording.
Huisbezoek
Medewerkers gaan op huisbezoek bij cliënten die komen wonen op Sint Antonius. Het vooraf in kaart brengen van een duidelijke levensgeschiedenis draagt namelijk bij aan een prettige overdracht. Door het beschikbaar komen van kwaliteitsgelden is het mogelijk dat een zorgmedewerker (de cliënt contactpersoon) samen met een ergotherapeut dit huisbezoek aflegt. Er zijn hierdoor zeer korte lijnen ontstaan met de ergotherapeut.
Samen zien zij de gewoontes van de cliënt in zijn of haar eigen omgeving en misschien nog wel belangrijker: wat kan de cliënt allemaal zelf, kijkend naar zijn mobiliteit en zelfstandigheid? Hiervoor wordt ‘de schijf van vijf’ toegepast in de gespreksvoering, waardoor ook de familieparticipatie toeneemt. De intake en kennismaking vindt dus bij de cliënt thuis plaats, de administratieve zaken zoals formulieren invullen vindt dan plaats op de verhuisdag. Het zijn nu vooral vaste personen (een cliënt contact persoon en zo mogelijk de ergotherapeut) die deze huisbezoeken afleggen.
Samenwerken
Samenwerking huisartsen
Er bestaat een prettige en constructieve samenwerking met huisartsen in Volkel. De uitwisseling van (zorginhoudelijke) informatie verloopt goed.
Zorgtechnologie
Er bestaat een nauwe samenwerking met de Consulent Zorgtechnologie, waardoor we elkaar nu weten te vinden. Er wordt samen met de Consulent Zorgtechnologie onderzocht welke zorginnovaties kunnen bijdrage aan ‘Elke dag zo fijn mogelijk’ voor onze cliënten en medewerkers.
Momenteel hebben we, in samenwerking met de locatie de Pastorie, onder andere de belevingsgerichte koffer, de wondertelefoon en een interactieve robot kat tot onze beschikking.